Dersom du tar den umerka stien mellom Våerroi og Hjerdalen – den som går nord for tjernene bortover dalen, kommer du før eller siden til en bekk som renner ut i Fagerhaugtjønn. Bekken kan du ikke unngå å se, den må du nemlig over. Men dersom du er ekstra oppmerksom på akkurat dette stedet, vil du kanskje legge merke til en varde på østsiden av bekken som kun består av en høy, smal og spiss stein som er plassert på høykant.
Så veldig spesiell er ikke denne steinen, men den er faktisk ganske mye høyere en det som er vanlig for vardesteiner i disse fjellområdene.
Steinen kalles Taterstøtta eller Tatersteinen og er satt opp for å minne om to tatere som måtte bøte med livet etter å ha ranet og drept en skreppekremmer som var på vei fra Tinn til Hardanger. De to taterne skal ha brukt området som tilholdssted, og dette skal også være grunnen til at de to tjernene nord for Fagerhaugtjønn bærer navnet Tatertjønna.
Selve drapene skal visstnok ha skjedd i Kvistbudalen, og ifølge en gammel artikkel i Rjukan Arbeiderblad, skal tatersteinen stå i Kvistbudalen. Hope og Berntsen, som har skrevet boka Kulturminner i Tinn, mener at forfatteren av artikkelen i Rjukan Arbeiderblad må ha tatt feil. Noe som styrker Hope og Berntsens konklusjon er at stedsnavnet Taterstøtta forekommer på kartet rett i nærheten av steinen ved Fagerhaugtjønn.
Selv om Taterstøtta/-steinen kanskje ikke er så mye å se på i seg selv, er likevel turen dit å anbefale. Enten du tar turen fra Hjerdalen eller fra Gvepseborg, får du med deg noe av det fineste og mest typiske fjellandskapet som Tinn kan by på. Det er flere koselige steder å raste underveis, og på varme dager er det fine forhold for bading. Stien mellom Våerroi og Fagerhaugen er ikke den mest opptråkka og er heller ikke godt merket med varder hele veien. Går du uten GPS bør du være litt ekstra oppmerksom.

Kilder:
Kildene til denne artikkelen er to artikler fra Rjukan Arbeiderblad fra 17. og 18. januar 1968 og boka Kulturminner i Tinn av Ulf Hope og Per Berntsen (1999). Det virker som forfatterne av boka i det store og hele har brukt de samme artiklene fra Rjukan Arbeiderblad som kilde. Dersom du som leser dette har opplysninger om andre kilder eller kjenner til varianter av sagnet om steinen, blir jeg veldig glad om du tar kontakt.
Dersom du leter etter Taterstøtta på kartet, må du være klar over at du må bruke et kart med større oppløsning enn de vanlige 50.000-kartene som stort sett er det kartgrunnlaget som brukes for vanlige papirkart. En alternativ kilde er norgeskart.no hvor du har mulighet til å zoome deg inn på et mer detaljert kartgrunnlag. Vær også klar over at på kartet brukes benevnelsen Taterstøtta (ikke Tatersteinen) og at den er plassert litt feil.
2014
Denne fuglen traff jeg på en liten klippe ved Langvannet midt i Jotunheimen. Den brydde seg ikke videre om meg. Den stod ganske stille og bare stirret utover vannet selv om jeg nærmet meg mer og mer. ”For en dum fugl”, tenkte jeg. ”Det er sikkert en sånn gjøk som ganske snart vil bli spist opp av et eller annet dyr”.
2014
Forrige helg var egentlig planen å rangle rundt på Jotunheimens topper eller padle nedover Vassfarets vann og elver, men slik gikk det ikke. Yr var ikke helt på vår side og dermed ble det hyttetur til Rjukan isteden. Her ble det en liten padletur mellom regnbygene, på Gaustatoppens bakside, og det var slett ikke så verst det heller.
2016
Ifølge en gammel fiskeskrøne skal Tjuvtjern i Finnemarka huse en liten, men eksklusiv stamme med storørret. Inntil nå har dette vært en hemmelighet som kun noen få personer har kjent til. Det hele starter en høstdag en gang på nittitallet da tre karer strøk til skogs fra Eiksetra. De svettet og pustet opp Dritarbakkane, for på ryggen hadde de hver seg en tung bør. De skulle nemlig inn til Tverråsvannet og Goliaten med settefisk.
2014
Juni 2010 var jeg på kanotur i Vassfaret sammen med Anders Øibo. Fra Strøen trillet vi kanoen ned veien på østsiden av vassdraget mot Suluvannet. Da vi var på linje med Høgfossen, bestemte vi oss for å gå ned i lia for å ta fossen nærmere i betraktning. På vei ned gikk vi over en liten myr, og det var der jeg så det; et søkk i myra som var for stort til å være fra en elg og for bredt til å være fra et menneske. Jeg stoppet, så på Anders, og pekte.
2014
Som de fleste i Lier og omegn vet, er Goliaten en liten perle av et vann som ligger vakkert til under Tverråsen. Vannet er omkranset av glissen furuskog og har flere badevennlige svaberg. De fleste vet nok også at hytta ved Goliaten åpnet for allmennheten i fjor på disse tider. Men kanskje er det også noe ved Goliaten ikke alle vet?
2014
Du trodde kanskje dette er en helt ordinær stemorsblomst, men der tar du nok feil. Denne fant jeg høsten 2010 på Skrukkefyllhaugen i Vassfaret, bare noen få meter fra de gamle hustuftene som nå bare antyder hvor grunnmuren til huset på den lille plassen en gang stod. Det er med andre ord ikke usannsynlig at denne blomsten en gang ble plantet av Berte Skrukkefyllhaugen som bodde der fra hun ble født i 1854 til noen satte fyr på huset hennes en gang på 1890-tallet.
2022
Dersom du rusler den gamle traktorveien gjennom Småtjednskogen en sommerdag, kan det godt hende at du får kjeft når du midtveis passerer myra med de to tjernene. Den som kjefter er den mellomstore vadefuglen gluttsnipa. Den har sannsynligvis reiret sitt i nærheten og nå gjør den alt for å rette oppmerksomheten et helt annet sted.
Tilbake til toppen