Du trodde kanskje dette er en helt ordinær stemorsblomst, men der tar du nok feil. Denne fant jeg høsten 2010 på Skrukkefyllhaugen i Vassfaret, bare noen få meter fra de gamle hustuftene som nå bare antyder hvor grunnmuren til huset på den lille plassen en gang stod. Det er med andre ord ikke usannsynlig at denne blomsten en gang ble plantet av Berte Skrukkefyllhaugen som bodde der fra hun ble født i 1854 til noen satte fyr på huset hennes en gang på 1890-tallet.
Berte het altså det samme som plassen, noe som var ganske vanlig på den tiden. Det noe eiendommelige navnet har plassen fått fordi den ligger på en haug ved vannet Skrukkefylla. Skrukk er i denne sammenheng ikke noe som finnes på kroppen til Harald Eia, men viser til en skrukke som er en slags neverveske eller bag man oppbevarte fisken i. Skrukkefylla er med andre ord det vannet hvor skrukka blir fylt. Noe som må sies å antyde vannets beskaffenhet hva fiske angår. 
Berte og familien levde i fattige kår, og det sies at småfeet ble hentet inn i oppholdsrommet i stua da fjøset ramlet sammen. Berte fant imidlertid kjærligheten i hallingdølen Ola Hagen, men dette skulle få fatale følger for familien. I og med at familien var fattig, forsøkte noen hedølinger å jage familien bort før Ola fikk hjemstavnsrett i Hedalen. Sannsynligvis var det disse som til slutt satte fyr på huset slik at familien ikke så noen annen utvei enn å flytte.
Etter et par år i Torpo flyttet de tilbake til Vassfaret til en gammel stue som ble kalt Midtvegshytta. Den lå mellom plassen Bjørke og Skrukkefyllhaugen. I og med at også denne plassen lå innenfor grensen til Hedalen, endte det med at familien ble jaget på ny. Denne gangen ble familien imidlertid hjulpet av skogeieren Knut Berg som i 1899 lot familien få disponere en kjørestue i Hallingviki ved Aurdalsfjorden.  Som navnet antyder, lå den nye bopelen på den andre siden av kommunegrensa, og her fikk familien fred til de flyttet til Flå på sine eldre dager.
Om hallingene hadde større hjertelag med fattigfolk enn hedølingene, var det helt omvendt når det gjaldt hjertelaget for bjørner. Men det er en annen historie.

Hustufter på Skrukkefyllhaugen.

Noen har laget en slags latrine på Skrukkefyllhaugen.

2014
Denne fuglen traff jeg på en liten klippe ved Langvannet midt i Jotunheimen. Den brydde seg ikke videre om meg. Den stod ganske stille og bare stirret utover vannet selv om jeg nærmet meg mer og mer. ”For en dum fugl”, tenkte jeg. ”Det er sikkert en sånn gjøk som ganske snart vil bli spist opp av et eller annet dyr”.
2014
Som de fleste i Lier og omegn vet, er Goliaten en liten perle av et vann som ligger vakkert til under Tverråsen. Vannet er omkranset av glissen furuskog og har flere badevennlige svaberg. De fleste vet nok også at hytta ved Goliaten åpnet for allmennheten i fjor på disse tider. Men kanskje er det også noe ved Goliaten ikke alle vet?
2022
Dersom du rusler den gamle traktorveien gjennom Småtjednskogen en sommerdag, kan det godt hende at du får kjeft når du midtveis passerer myra med de to tjernene. Den som kjefter er den mellomstore vadefuglen gluttsnipa. Den har sannsynligvis reiret sitt i nærheten og nå gjør den alt for å rette oppmerksomheten et helt annet sted.
2021
Dersom du tar den umerka stien mellom Våerroi og Hjerdalen – den som går nord for tjernene bortover dalen, kommer du før eller siden til en bekk som renner ut i Fagerhaugtjønn. Bekken kan du ikke unngå å se, den må du nemlig over. Men dersom du er ekstra oppmerksom på akkurat dette stedet, vil du kanskje legge merke til en varde på østsiden av bekken som kun består av en høy, smal og spiss stein som er plassert på høykant.
2014
Juni 2010 var jeg på kanotur i Vassfaret sammen med Anders Øibo. Fra Strøen trillet vi kanoen ned veien på østsiden av vassdraget mot Suluvannet. Da vi var på linje med Høgfossen, bestemte vi oss for å gå ned i lia for å ta fossen nærmere i betraktning. På vei ned gikk vi over en liten myr, og det var der jeg så det; et søkk i myra som var for stort til å være fra en elg og for bredt til å være fra et menneske. Jeg stoppet, så på Anders, og pekte.
2016
Ifølge en gammel fiskeskrøne skal Tjuvtjern i Finnemarka huse en liten, men eksklusiv stamme med storørret. Inntil nå har dette vært en hemmelighet som kun noen få personer har kjent til. Det hele starter en høstdag en gang på nittitallet da tre karer strøk til skogs fra Eiksetra. De svettet og pustet opp Dritarbakkane, for på ryggen hadde de hver seg en tung bør. De skulle nemlig inn til Tverråsvannet og Goliaten med settefisk.
2014
Forrige helg var egentlig planen å rangle rundt på Jotunheimens topper eller padle nedover Vassfarets vann og elver, men slik gikk det ikke. Yr var ikke helt på vår side og dermed ble det hyttetur til Rjukan isteden. Her ble det en liten padletur mellom regnbygene, på Gaustatoppens bakside, og det var slett ikke så verst det heller.
Tilbake til toppen